ŽEBŘÍČEK: PF 2018


Vážení a milí čtenáři, ze všeho nejdříve bych rád jménem mým i Subsvěta udělal dvě věci. Jednak Vám všem, kteří jste ochotni naše příspěvky ještě číst, srdečně přejeme co možná nejúspěšnější vstup do roku 2018 - do roku ve znamení zimních olympijských her, mistrovství světa ve fotbale, prezidentských voleb a dalších maličkostí, které budou doprovázet příval nových filmů, při jejichž sledování budeme zas a znovu utíkat od nudné reality a v případě našeho blogu i nekonečně debatovat o kvalitě a různě se vymlouvat na naší lenost a neschopnost přidávat recenze pravidelně. A vypadá to, že se opravdu máme na co těšit! V prvním čtvrtletí hned dva zářezy Stevena Spielberga, oscarová konverzačka The Post a popkulturní blockbusterová bašta Ready Player One, nebo novinky Ridleyho Scotta (Všechny prachy světa), Martina McDonagha (Tři billboardy kousek za Ebbingem), Guillerma del Tora (Tvář vody) a Paula Thomase Andersona (Nit z přízraků). Jistě nezklame Marvel, který vyrukuje s Black Pantherem a Avengers: Infinity War, ani Universal s pokračováním Jurského světa. Obdivovatelé Wallace a Gromita se mohou těšit na nový film Nicka Parka Pračlověk, výborně vypadají sci-fi Drew Goddarda Anihilace, animák Wese Andersona Psí ostrov, pokračování Sicaria s podtitulem Soldado nebo fantasy Mortal Engines z produkce Petera Jacksona. A co teprve zaručené hity jako druhý Deadpool, sólovka Hana Sola od Rona Howarda, Predátor Shanea Blacka, druzí Úžasňákovi, Fantastická zvířata 2 s mladým Brumbálem nebo další X-Meni? A konečně, povedený by mohl být i Venom s Tomem Hardym, Rudá volavka s Jennifer Lawrence, hororově ladění Noví mutanti, Ghost Stories s Martinem Freemanem nebo Alita: Bojový anděl od dua Rodriguez & Cameron.... Jestli bude alespoň polovina zmíněného stát za to, dostaneme hotové žně!

A za druhé, což už jsem vlastně nakousl, bychom se chtěli omluvit, že nám studijní vytíženost, pohodlnost a existence nápoje zvaného pivo kradou čas potřebný k tomu, abychom blog konečně pořádně nakopli a přidávali více příspěvků.
Hodnotit uplynulý rok by zabralo pěkných pár stran, a tak se to pokusím shrnout velmi stručně - jakkoli jsme byli první měsíce skeptičtí, nakonec to byl ze strany Hollywoodu docela solidní výkon. Až na několik drahých zklamání v čele s tragickou Mumií a průměrným Vetřelcem jsme obdrželi jak poctivou dávku zábavy, tak i inteligentní epické velkofilmy nebo nezávislé artovky, a ve finále jsme měli velké problémy vybrat 10 filmů, které považujeme za ty úplně nejlepší. Zde jsou naše žebříčky, které se mohou v nejbližší době dodatečně aktualizovat:

lamps

10. Star Wars: Poslední z Jediů
Vypravěčsky nádherně zvládnutý blockbuster, který mísí epické akční sekvence s osudovými konflikty a vztahy mezi postavami, přičemž nezapomíná představovat a rozvíjet fikční svět po vzoru Lucasových epizod.

9. Brawl in Cell Block 99
Unikátní pocta béčkovým grindhouse žánrovkám, kde je všechno ukázkově nepředvídatelné a režijně zkrátka a dobře stylové. Vynikající Vince Vaughn, démonický Ud Kier. Film, který s dalšími projekcemi zraje jak víno.

8. Válka o planetu opic
Překvapivě komorní a inteligentní blockbuster, který sází spíše na utrápené pohledy svých hrdinů v postapokalyptickém světě, a jde mu to znamenitě. Odvážná alternativa Apokalypsy, kde fungují emoce a postavy jsou víc než ikonou před digitálním pozadím.

7. matka!
Formální experiment, který bude diváky rozdělovat. Takové nutkání vymanit se z příběhu, setřást jeho tíhu a volně dýchat, jsem neměl u filmu dlouho - a hodně mi to šmakovalo.

6. Lady Bird
Nezávislá konverzačka, která chytře spojuje otázky kolem vzdělání a rodičovské autority s love story pubertální dívky. Dost možná nejlépe sestříhaný film roku, který je prostě radost sledovat.

5. Ztracené město Z
Návrat ke kořenům klasického vyprávění. Film, kterému dokonale sedí potemnělé kinosály, v nichž si lze hrdinovu životní cestu lemovanou precizním motivačním vývojem stoprocentně vychutnat. | recenze

4. John Wick 2
Opus magnum akčního žánru, které servíruje jednu úžasně stylizovanou scénu za druhou a nádherně rozvíjí svůj originální a vtipný fikční svět. Nářez, který posílá Johna Woo do starého železa. | recenze

3. Blade Runner 2049
Metodicky vypovězená atmosféra. Audiovizuálně strhující sci-fi, z něhož nelze spustit oči a kde příběh pouze dotváří kulisu fantastické tvůrčí vize, započaté již před 35 lety.

2. Logan: Wolverine
Film, k němuž Michal David nevědomky nazpíval Nesnáším loučení. Špinavý neowesternový akčňák s nejlepším hrdinou dekády, který dokonale skloubí komorní a emocionální motivy s krvavou fyzickou akcí. Husina.

1. Dunkerk
Nejkrásněji odvyprávěný film za hodně dlouhou dobu, inspirativní blbnutí s časovými rovinami a nepřetržitým soundtrackem, kde do sebe všechno náramně zapadá a vytváří unikátní zážitek. Prosím Oscary sem.

Ztracené město Z
Ruprechtos

10. Loganovi parťáci
Heist movie, jehož největší devízou jsou bizarní a karikaturní postavy jižanských buranů. Promyšlená loupež, která přechytračí diváka a zanechá na tváři úsměv, a dojem, že ty postavy nejsou až takoví idioti. Navíc s chytrým sociálním vhledem. Inteligentní oddechovka.

9. Wind River
Smutná kriminálka, která sice není bůhvíjak chytře vypointovaná a promyšlená, ale dokonale prodává postavy a jejich motivace. Výborný Jeremy Renner a temná výpověď o údělu dnešních indiánů.

8. Dunkerk
Skvěle promyšlené časové roviny v unikátním válečném bijáku, který je Nolanovsky chytrý a chladný. Dokonale vysoustružený produkt, který mě ale úplně nestrhl, a ani v nejmenším nechytl za srdíčko. Někdy v polovině filmu už jsem si přál mít ovladač s tlačítkem MUTE.

7. Uteč
Výborný film, který umě pracuje jak s hororovými prvky, tak i s chytrým sociálním rozměrem. Lehce bizarní a natočený s notnou dávkou absurdity zajímavě střídá polohy a žánry, ale v závěru je možná až přehnaně rádoby efektní. Malý velký film.

6. Ztracené město Z
Film ze staré školy, kde nic není uspěchané a mnohem více, než o dobrodružnou podívanou se jedná o psychologické prokreslení muže, který v džungli hledá něco, co v životě postrádá. Závěr se mi do mysli zapsal jako jeden z nejpůsobivějších vůbec.

5. Star Wars: Poslední z Jediů
Skvělé Star Wars, které si chytře hrají s divákovými znalostmi klasických vyprávěcích vzorců a neustále překvapují jejich chytrým porušováním. K tomu Rian Johnson servíruje kupu skvělých momentů, které se řadí k těm nejlepším Star Wars momentům vůbec. Velká paráda.

4. Logan: Wolverine
Skvělá rozlučka, kde klaplo všechno zřejmě tak, jak mělo. Surová komiksárna, ze které je cítit bolest, i to, jak bylo natáčení pro hlavní aktéry osobní. Výjimečná podívaná, která v závěru nasazuje těžký knockout.

3. Blade Runner 2049
Vizuálně nejkrásnější film roku, který sice již není tak chytrý a přímočarý, ani nemá tak temnou a depresivní atmosféru, jako první díl, ale skvěle rozšiřuje fikční svět. Velmi smutný film, který dovádí polidšťování robotů/replikantů zase o něco dál.

2. Detroit
Parádně zdramatizovaná skutečná událost, která je přiznaně dobarvená, ale naprosto strhující. Další z filmů, které tematizují rasovou segregaci, tentokrát tak, že z toho mrazí. Absolutně skvostný Will Poulter, kterému bych letos ihned vrazil všechny herecké ceny.

1. Brawl in Cell Block 99
Úžasná kombinace sociálního dramatu s pokleslým filmem, která někde v polovině sešlápne plyn a až do konce vede skvělého Vince Vaughna vstříc neodvratnému konci způsobem, ze kterého se tají dech. Závěr je úžasná kombinace zobrazovaného násilí a lásky mezi dvěma lidmi, ze které mi hrklo u srdce, a to se mi nestalo sakra dlouho. Majstrštyk.

Dunkerk
vteco

10. Trainspotting 2
Nostalgická droga, která otevřeně těží z více než 20 let starého kultovního filmu. Variují se zde záběry, vzpomíná se a v atmosféře snímku je cítit silná nostalgie či neustálé oslovování fanoušků. Dvojka ale funguje i samostatně a zaujme především promyšlenou mizanscénou či skvělými dialogy.

9. Válka o planetu opic
Závěrečný díl s digitál... tedy reálnými opicemi, udělal správný krok, když se výrazněji soustředil na samotné dialogy, důslednější práci s postavami a zároveň upřednostnil opičí svět před lidským, přičemž si nasadil ještě depresivnější roušku a výborně zakončil jednu z nejkvalitnějších trilogií.

8. Blade Runner 2049
Navázat na 35 let starý původní snímek bylo obtížné, proto se Denis Villeneuve vykašlal na experimenty a naservíroval audiovizuální slast se zádumčivou atmosférou. Poctivě natočený sequel s viditelnou úctou k originálu, a to se cení.

7. Uteč
Komediální herec na režisérské stoličce, příběh stavící na rasismu, trochu sci-fi, hororový základ a pramalý rozpočet. A ono to funguje! Uteč je překvapením roku a filmem, který svou originalitou rozproudil mnoho diskuzí, v TOPce nemůže chybět.

6. Logan: Wolverine
Nejikoničtější filmový mutant v pořádně surovém a nekompromisním road-movie hávu připravuje pomyslnou rozlučku ušitou na míru pro všechny fanoušky. Jackmanův výkon vtiskl do snímku neuvěřitelnou porci emocí a osudovosti, která se se závěrečnými titulky proměnila v němý výraz a hluboké vydechnutí. | recenze

5. Dobrý časy
Kostrbaté a matoucí vyprávění postavené na náhodných událostech a zvláštních myšlenkách hlavního hrdiny, kterého bravurně ztvárnil Robert Pattinson, je paradoxně jedním z hlavních pozitiv snímku. V souhře s pravidelnou rytmizací scén a oku lahodícím audiovizuálním zpracováním se jedná o  "artovku" roku.

4. Odnikud
Masivně silný příběh, který se opravdu těžko popisuje, avšak jeho aktuálnost, surovost a provedení v podobě rozdělení na 3 části, včetně mnou milovaného soudního dramatu, přináší nevídaný zážitek a emocionální ránu zprostředkovanou skvělou kamerou, režií a božskou Diane.

3. Wind River
Nekompromisní a přenádherně krásný thriller v nehostinném prostředí zasněžené indiánské rezervace, který nejen že dokáže do svého jednoduchého příběhu vtáhnout, nepustit a na konci vyplivnout, ale zároveň dokáže v 15 vteřinách přinést akční scénu roku.

2. matka!
Biblický příběh proložený několika možnými interpretacemi a pomyslnými odkazy s naprosto geniální atmosférou, chytrou prací se střihy, kamerou a na závěr s lahodně šílenou nepříjemností, kterou jsem zároveň nenáviděl i miloval.

1. Dunkerk
Jednoduchý výběr, ke kterému stačí jen říci, že se jedná o nejzajímavější a nejkomplexnější válečný film. Synergie hudby, obrazu, času a praktických efektů dělá z Nolanovi filmařiny nadpozemský zážitek s dechberoucím závěrem. Kdo neviděl v IMAXu, neviděl opravdu plnohodnotný Dunkerk.

Wind River
Argoe

10. matka!
Já ani nevím, jak mám tento film okomentovat pár slovy. Jak už mí přátelé napsali, film bude paradoxně rozdělovat diváky na 2 póly, a jelikož mám tento film v top 10, tak je jasné na, jaké straně jsem. Po zhlédnutí ale naházejte matku! do žita a zkuste nad ní přemýšlet a dávat si dohromady všechny biblické motivy, po tom možná zjistíte, o jak systematicky promyšlený experiment se jedná. 

9. Brawl in Cell Block 99
Po první polovině jsem nechápal, jak může mít tento film u přátel takový pozitivní ohlas, poté jsem to ale pochopil a zcela ho přijímám. Násilí a bezmezná láska mísící se v hlavní v postavě je opravdu smrtící kombinace, u které se údy jen lámou, a dobře se na to kouká.

8. Star Wars: Poslední z Jediů
Nejsem skalní fanoušek ságy rodu Skywalkerů a ani Poslední z Jediů mě mezi ně nezařadí, ale vůbec se nejedná o takové zklamání, jak jsem si zprvu myslel. Pečlivě propracované vedlejší postavy a vyobrazení beznadějné situace povstalců dělají z filmu neobyčejně silný emotivní zážitek, který graduje do závěrečné sekvence, kterou zařazuji do nejlepší momentů celé Star Wars série.

7. John Wick 2
Pokračování nabušeného akčního thrilleru nemohlo dopadnout lépe. John Wick je pomstychtivější, akční scény jsou mohutnější, kamera je krásnější, zvuk dech beroucí a mizanscéna spektakulárnější. Víc už asi napsat netřeba, jelikož se na to musím kouknout znovu.

6. Thor: Ragnarok
Nikdy bych neuvěřil, že v mé topce budou 2 marvely, ale už to tak bude a jsem za to rád. Třetí Thor je totiž neuvěřitelně vtipný počin Taiky Waitiho, jenž mě první polovinu filmu málem zabil smíchem a druhou polovinou se mě sice snažil dodělat, ale už to moc nešlo. Film nenabízí komplexní zápletku ani záporáka, díky celkovému pojetí to ale vůbec nevadí, ba naopak, moc mu to sluší.

5. T2 Trainspotting
Nostalgická vzpomínka, která nedělá ostudu svému předchůdci. Sledujeme původní skvadru, která na sebe i po dvaceti letech nezapomněla. Díky jednoduché dějové linii dává prostor všem hlavním postavám, vyvíjejícím se vztahům, motivacím a perfektně vypointovaným dialogům.

4. Úkryt v zoo
Opomíjený film, který si zaslouží alespoň maličký kousek slávy. Úkryt v zoo se může zdát na první pohled zcela obyčejným filmem z dob Druhé světové války, ale pod touhle hrubou kostru se odhaluje skutečně velmi propracované dílo, jenž mě emočně úplně odrovnalo, a to někdy stačí. | recenze

3. Strážci Galaxie Vol. 2
Důstojné pokračování Strážců galaxie celou dobu ždímá svého předchůdce a jde mu to perfektně. Je vidět, že film jde naproti svým fanouškům a že i přes množství vtipných momentů (a že je jich požehnaně a jsou opravdu vtipné) neztrácí svůj "vážnější výraz".

2. Wind River
Neuvěřitelně silný thriller o touze po spravedlnosti v nehostinném Wyomingu, který mě nenechal klidným. Pomalejší tempo je vykompenzováno závěrečnou akční sekvencí, která neměla tento rok obdoby. Všechna čest Tayloru Sheridanovi za skutečně komplexní klenot, který zde chyběl.

1. Dunkerk
Jednoznačně bezkonkurenční vítěz. Dunkerk přináší divákům audiovizuální orgasmus, který se jen tak ničemu nevyrovná, dál netřeba slov. Velká paráda.

matka!
Spike17

10. Star Wars: Poslední z Jediů
Velkolepé, dechberoucí a osudové. Rozhodně jeden z nejlepších dílů Star Wars, jehož doménou je výborně vystavěné vyprávění se spoustou linek a motivů a paradoxně tomu všemu vévodí herecký výkon odsuzovaného (do role Kylo Rena) Adama Drivera.

9. Ztracené město Z
Přesně ten typ filmu, který se v dnešních kinech už skoro nevidí. Pomalé, ale přesto intenzivně působící na smyslové vnímání s vývojem vyprávění, který současný modelový mainstreamový divák rozhodně nepředpokládá

8. Wind River
Podle ohlasů jsem čekal i malinko víc, ale i přesto jsem velmi spokojený. Wind River určuje, jak správně nakládat s mrazivou atmosférou a v jaký moment má přijít nečekaně nekonvenční rozuzlení, které zároveň funguje jako skvělá akční scéna. Komorní, ale o to působivější.

7. Dobrý časy
Překvapení roku. A teď ne z toho úhlu, že jsem vlastně předtím o filmu vůbec nic neslyšel, ale spíše z hlediska zpracování obyčejného námětu. Stylisticky i narativně originálně pojatá sociální kritika, ve které hraje Robert Pattinson jako o život.

6. matka!
Film rozdělující diváky na dvě poloviny. Já ho budu oslavovat už jen z toho důvodu, že nic podobného v kině neuvidíte. A že své motivy vystavuje příliš okatě a doslovně? Nevidím v tom problém, když je matka! tak působivě zpracovaná a máte problém ji z hlavy vyhnat, i přesto že chcete.

5. TO
Nefunguje TO primárně jako horor, ale spíše jako příjemná rodinná podívaná. Podle mého názoru se do filmu skvěle podařilo převést právě ty psychologické motivy, na kterých Kingova předloha stojí. Hororová atmosféra je tedy sice trochu upozaděná, ale jakmile se objeví scény s Pennywisem hrajícím s dětmi psychologické hrátky, napětí se šponuje do nadměrných výšin!

4. Rozpolcený
Po Vyvoleném nejlepší Shyamalan. Atmosferický psycho horor, poháněný neuvěřitelným chameleonským výkonem Jamese McAvoye, střídající minimum prostorových rámců a odehrávající se ve dvou časových rovinách, přičemž ta z minulosti je katalyzátorem rozřešení závěrečného konfliktu v přítomnosti. Neuvěřitelná atmosféra.

3. Blade Runner 2049
Vizuální lahůdka roku a já mám jasno v tom, který z Blade Runnerů je můj favorit. Emočně chladné, ale přesto ve mně vzbuzuje ty nejsilnější emoce. Pod taktovkou Denise Villeneuva to ani nemohlo dopadnout jinak.

2. Logan: Wolverine
Nekompromisně brutální rozloučení Jackmana s rolí Wolverina. Atmosféra prosluněného venkova dokonale podchycuje syrovou atmosféru a s mixem emocí napříč celým filmem vytváří jednoho z adeptů na film roku a jeden z nejlepších komiksových filmů vůbec.

1. Dunkerk
Nechápu, jak někdo může považovat Dunkerk za chladný. V tom filmu se skrývá tolik emocí jako v žádném jiném minulého roku. Prolínání tří časových linií je zkonstruováno s tak chirurgickou přesností, až z toho mrazí. Každý Nolanův film prostě úžasně obohacuje současnou kinematografii.

Star Wars: Poslední z Jediů

Celkové shrnutí:

10. Dobrý časy
9. John Wick 2
8. Ztracené město Z
7. Brawl in Cell Block 99
6. Star Wars: Poslední z Jediů
5. Matka!
4. Wind River
3. Blade Runner 2049
2. Logan: Wolverine
1. Dunkerk

Ještě jednou tímto děkujeme za čtenářskou přízeň a těšíme se na společné kinozážitky v roce 2018!

Komentáře

Další oblíbené články

TÉMA: Nešťastné remaky a pokračování - Halloween - část 2/2

ŽEBŘÍČEK: TOP 10 maďarských filmů

TÉMA: Na pouti s Davidem Lynchem: Mazací hlava - Noční můra či sen o naději?

RECENZE: Boyka: Undisputed IV - Scott Adkins s Bohem proti všem