RECENZE: Boyka: Undisputed IV - Scott Adkins s Bohem proti všem


Je tomu už sedm let, co se na filmový trh probil poslední příběh krále ruských zápasníků Yuriho Boyky s podtitulem Vykoupení (2010), který ve své době zaznamenal velmi pozitivní ohlas a poměrně suverénně ukázal záda konkurenčním snímkům postaveným na mixu všemožných bojových umění (dokud ho v následujících letech doslova nerozcupovaly dva díly senzačního Zátahu (2011 / 2014)). Letošní volně navazující kapitola s názvem Boyka: Undisputed IV se sice opět do kin nepodívala, ale přece slibovala pro fanoušky téhle nesvázané béčkové série po vzoru staré Van Dammeho školy velké věci. Pojďme si tedy společně přiblížit, proč a jestli vůbec se máme na Yuriho po jeho delší dovolené opět těšit.

Třetí díl, jak už avizoval jeho název, opravdu končil vykoupením hlavního hrdiny z odporné vězeňské díry na ruském území, kde vedl v rámci byznysu zkorumpovaných papalášů drsné boje na život a na smrt. Nyní žije Boyka na Ukrajině a pomalu se z něj stává zbožný člověk, který si uvědomuje vše špatné a hříšné, co v životě napáchal. Pomalu proto, že navzdory sílícímu křesťanskému přesvědčení stále řeže své protivníky v ringu hlava nehlava a sní o tom, jak se probojuje na vrcholnou úroveň a dostojí tak talentu, který mu byl od Boha dán. Při kvalifikačním utkání na mistrovství Evropy však svého soka ubije k smrti a odjíždí pod falešným jménem do Ruska za rodinou zesnulého, aby jí jakýmkoli způsobem pomohl a dosáhl svého tentokráte duševního vykoupení. Ale jak to tak v Rusku bývá, ženuška se topí v dluzích a musí proti své vůli pracovat u věřitele, kterým není nikdo jiný než nejmocnější mafián ve městě ovládající policii a luxusní zápasnický klub. Boyka s ním uzavře dohodu, že vyhraje v jeho ringu tři náročné zápasy, aby byla krásná Alma opět svobodná a zbavená dluhů.

Příběh si tedy s originalitou a rafinovaností hlavu příliš nelámal a k dostatečné dramatizaci mu stačí, aby byl mafián Zourab od pohledu pořádný a nedůvěryhodný hajzl a aby Boyka stál v ringu nejen proti nelehkým soupeřům, ale také proti časovému deadlinu, který ho nutí zařídit své i Almino vykoupení dříve, než odstartuje jeho vysněný evropský šampionát v Budapešti. Nic ani krapet složitějšího jsem ale samozřejmě neočekával a od začátku mě především zajímalo, jak se film vypořádá s vysoce nastavenou laťkou kreativity akčních choreografií, a jestli mě scénář a režie alespoň přinutí, abych Yurimu těch devadesát minut znovu držel palce, přestože on to coby nejvíc cool ranař v dějinách očividně vůbec nepotřebuje. S první částí jsem poměrně spokojený - zápasů je hodně, jsou podávány ve strhujícím tempu a, přestože nutně musí vypadat efektivně a nereálně, zachovávají si slušnou fyzickou autenticitu a bolestivost.

Boyka (Scott Adkins)

Ve vyprávění se oproti tomu dle očekávání tře bída s nouzí a dosud céčkový režisér Todor Chapkanov kupí klišé na klišé, ale je třeba uznat, že v rámci měřítek, které si tahle série již dávno vytyčila, se daří diváka uspokojivě napojit na bleskově odvíjené dění a donutit ho vydržet u obrazovky až do odhadnutelného konce. Podmínkou pro zábavu je ale to, že se člověk nesmí v žádném případě začít nimrat kdesi pod opojným povrchovým efektem a hledat ve filmu nedejbože nějaké poselství. Přestože se o něj totiž scénáristé snaží a, jak bylo napsáno výše, navazují na třetí díl o fyzickém vykoupení příběhem o duševní spáse a konání dobra, přes hromadu zmlácených a salvu naivních dialogů se k takovému rozměru Undisputed IV ani nepřiblíží - pořád je to jenom dost zábavný výplach, který zkušeně prodává obdivuhodné fyzické schopnosti Scotta Adkinse, ale zároveň sám sebe podrývá tím, že zmíněného borce, držitele zřejmě nejprkennější mimiky dneška, nutí do náročnějšího znázornění rozdvojené osobnosti a tupých filozofických dialogů.

Boyka je řemeslně na podobné úrovni jako předchozí díl a speciálně potěší zapojením slušivé ruské paninky, mezi níž a namakanou mlátičkou to občas dokonce zajiskří, a závěrečným fightem s děsivým holohlavým kolohnátem, před nímž by se normální člověk dobrovolně zavřel do gulagu, ale zase mu bohužel schází nějaký moment překvapení, progresivní rozšíření oproti předchůdcům, stejně jako přebývá nezranitelnost hlavní postavy, která by přežila zřejmě i duel s tankem. Jste-li Yuriho fanoušky a máte rádi trochu efektního mlácení ve prospěch nějakých těch neškodných klišé, určitě si film sežeňte, ostatní předem varuji před značnou dávkou béčkovosti a neuvěřitelně strojeným příběhem.

65%
Boyka: Undisputed IV
USA, 2016, 86 minut

Komentáře

Další oblíbené články

TÉMA: Nešťastné remaky a pokračování - Halloween - část 2/2

ŽEBŘÍČEK: TOP 10 maďarských filmů

TÉMA: Na pouti s Davidem Lynchem: Mazací hlava - Noční můra či sen o naději?