RECENZE: Kolo zázraků - Přestylizovaná a zaměnitelná jednohubka


Ačkoliv nemám s filmografií Woodyho Allena příliš velké zkušenosti, dovolím si vyjádřit se k prozatím poslednímu filmu slavného dvaaosmdesátiletého režiséra. Kolo zázraků aktuálně trochu jako šedá myš proplouvá českými kiny. Stojí za pozornost nebo ho můžete nechat s klidným srdcem vyšumět?

Jak už je řečeno v úvodu, není v mých silách zasazovat film do kontextu autorovy tvorby, budu se tedy věnovat pouze danému filmu, a proto se v této recenzi nedočtete nic o nudném repetitivním opakování Woodyho motivů či vývoje jeho fascinace ženami napříč svou filmografií. O čem tedy Kolo zázraků je? Jednoduše o milostném trojúhelníku budujícím síť složitých stavů, které mají logické vyústění v "nečekanou" tragédii. Zaměnitelným příběhem vás film rozhodně neokouzlí. Díky danému tématu vzniká řada vyhrocených až absurdních situací, z nichž jsou některé provedené na úrovni a některé jsou tak nezajímavé a mnohdy uřvané, že si chcete dát aspirin na migrénu společně s hlavní hrdinkou. A když už jsem začal s těmi negativy, proč si nepřisadit ještě víc. Podle mého názoru se stáří do filmu profiluje prostřednictvím monotonní hudby a snaha být cool pomocí stylizovaného světa působí spíše kontraproduktivně. Postavy jsou přepálené a trochu lituju Kate Winslet a zároveň se ji divím, že se do této nezáviděníhodné role pustila. A Justin Timberlake je zde naprosto příšerný. Jeho toporné herectví hraničící někdy až s parodováním při pronášení svých replik mi připomnělo legendu špatných filmů Tommyho Wiseau, jehož herecká nemohoucnost byla alespoň vtipná. A v neposlední řadě mi vadila přílišná doslovnost určitých věcí, stejně jako zdůrazňování a opakování záležitostí zjevných a řečených.

Ginny (Kate Winslet)

Kam ale zařadit postavu syna hlavní hrdinky – nepoučitelného žháře? Má svým jednáním podtrhovat absurdní ladění filmu či představovat alespoň mírnou dávku humoru, ať se film netváří jen vážně? Nebo může být jeho neuhasitelná touha po intenzivním žáru paralelou k jeho matce? Woody nechává prostor pro vlastní interpretaci, a to beru jako pozitivum.

Pokud jde o jasná a zřetelná pozitiva, líbila se mi hra s barvami a svícením, stejně jako okouzlující kamerové hrátky při sledujících záběrech aktérů pohybujících se na place jako na jevišti. Ano, divadelních prvků je tam opravdu hodně a nešetří se ani náznaky přímo od samotných postav – vzdělaný plavčík Mickey (samozřejmě jako na ukázku vysoké inteligence hraje šachy v kavárně) neustále probírá nějaká divadelní dramata a Ginny v podání Kate Winslet několikrát zmiňuje svoji minulost divadelní herečky. A co se týče již zmiňovaných barev, tak se ve filmu objevuje mnoho situací, kdy barvy nemají čistě dekorativní funkci, ale vyzařují samotné nálady postav či se váží k tomu, co postavy říkají. Tato skutečnost je na filmu vcelku osvěžující a dokazuje, že i v tomto věku dokáže být Woody stále kreativním režisérem. Vcelku zbytečná mi připadala postava vypravěče, neboť by se film jednoduše obešel i bez něho… ale dobře to zapadá k oné přestylizovanosti.

V součtu se tedy nejedná o žádný propadák, zároveň Kolo zázraků není ničím výjimečný film. Je to přesně ten šedý průměr, jak se jeví a i přesto, že má několik světlých a originálních momentů, zůstává pouze bezvýrazným produktem z dílny jednoho z nejplodnějších režisérů na světě.

55%
Kolo zázraků / Wonder Wheel
USA, 2017, 101 minut
ČSFD.cz

_________________________
vteco | 45%

Komentáře

  1. Pěknej text. Jen bych byl trochu opatrnější s tím divadlem. Ačkoliv ho silně tematizuje, právě pohyb kamery ten dojem jeviště dost narušuje. A taky, minimálně u mě, vzbuzoval nepříjemnou úzkost z přeplněnýho prostoru. Což byl teda asi jedinej moment, kdy mi přišlo, že ten film funguje.

    OdpovědětVymazat
  2. Nevěřím, že je tu Timberlake příšerný, zatím byl ve všech rolích velice dobrý, což je u lidí z hudební branže výjimka. Každopádně super recenze a přispívejte častěji! Jsem rád, že jste po dlouhé pauze zase začali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele já bych se zastal autora textu, Timberlake je v tom filmu fakt zrůdnej. A není to jen tím, že hraje karikaturu.

      Vymazat
  3. Díky za reakce. Chtěl jsem právě vyzdvihnout tu očividnou tematizaci divadelnosti, ale narušování představy jeviště pohybem kamery mě nenapadlo, zajímavá myšlenka. Co se týče Timberlaka, tak proti němu absolutně nic nemám, v několika filmech se mi opravdu líbil, ale tady mi fakt přijde nesnesitelnej. Možná tomu dost přidává postava, možná právě ta přestylizovanost, díky které to zavání kýčovitostí a doplácí na to právě on a jeho výkon. A nebojte, letos se do toho opravdu plánujeme opřít!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Další oblíbené články

TÉMA: Nešťastné remaky a pokračování - Halloween - část 2/2

ŽEBŘÍČEK: TOP 10 maďarských filmů

TÉMA: Na pouti s Davidem Lynchem: Mazací hlava - Noční můra či sen o naději?

RECENZE: Boyka: Undisputed IV - Scott Adkins s Bohem proti všem