Subsvět slaví první narozeniny!


Uteklo to jako Forrest Gump. 365 dní, nespočet zhlédnutých filmů, spousta redakčních hádek a dohadů, ale docela málo psaného materiálu, což jsme si statečně omlouvali náročným programem studenta, který ani zdaleka nespočívá pouze ve školních povinnostech. Každopádně náš milovaný Subsvět, založený z poměrně náhlého popudu a autorské jistoty, kterou jsme nabyli po úspěšném ukončení prvního zkouškového období na brněnském Ústavu filmu a audiovizuální kultury, slaví dnes jubilejní první rok existence, poznamenaném v našich očích hlavně spoustou společenských zážitků a lehké kocoviny. Nějaká práce za námi ale přeci jenom také zůstala a tímto znovu děkujeme vám, čtenářům, kteří se o naše myšlenkové a názorové výplody ještě zajímáte, a slibujeme, že do roku druhého vstoupíme coby filmoví recenzenti a amatérští pisálkové pravou nohou a s řádným entuziasmem.

Nebudu nijak únavně rekapitulovat, co nám ten uplynulý ročník v kinech přinesl, protože tomu jsme se již věnovali v silvestrovském článku. Místo toho jen stručně shrnu čísla a fakta, která naše dosavadní snažení nejlépe odráží. Pomyslná páska slavnostního otevření byla přestřižena 14. února 2017 v době, kdy se davy nadržených mladých párů cukrovaly na Valentýna u Padesáti odstínů temnoty, a pracovní chod byl zahájen o den později recenzí na Norský dům od Honzy Mikeše, který se rychle ujal iniciativy a svou tvrdou dřinou a rázným apelem na ostatní se nedobrovolně ustanovil do pozice nesmlouvavého šéfredaktora (z prvních dvaceti článků pochází hned deset z jeho iniciativy). Bohužel, jak to tak často bývá, když něco děláte zadarmo a máte spoustu jiných věcí na práci, po velmi plodném březnu a ucházejícím dubnu následovala tvůrčí krize, kterou přivodilo snad sluníčko, snad různé dovolené, snad spoře oděné dívky v ulicích a u vody, ale každopádně jsme to k dnešnímu dni doklepali na 45 publikovaných článků a dva dlouhodobě rozpracované koncepty (přičemž hlavně ten od Vlasty Musela o seriálu Young Pope (2016) se postupně stává legendou, o které všichni slyšeli, ale nikdo ji asi nikdy nespatří). To dělá v průměru přibližně jeden článek na osm dní, což není vzhledem k momentálně sedmičlennému týmu kdovíjak monstrózní tempo. Nikoho rozhodně nepřekvapuje, že s největším turistickým úspěchem se setkala recenze na horor TO (je ode mě - ve vší skromnosti :), neboť ji na facebooku sdílel náš drahý učitel a podporovatel Radomír "Douglas" Kokeš.

Jack Nicholson
A tím se dostávám k důležitému bodu, s nímž se s vámi chceme jednohlasně podělit. Na oslavu narozenin jsme se rozhodli jít s dobou a vytvořit Subsvětu vlastní facebookovou stránku, na němž bude možné naši činnost lépe sledovat, komentovat a samozřejmě sypat lajky dle libosti. Nevím sice, jak dlouho nám psací slina vydrží, ale momentálně chytáme druhý dech a chystáme se vás zásobovat články o poznání obsáhleji než v tom rozjezdovém prvním roce, přičemž bychom pochopitelně ocenili i vaše návrhy či prosby, jaké téma nebo žebříček byste si od nás rádi přečetli (sami totiž zjišťujeme, že společnými silami jsme schopni maximálně vypít sud, nikoli vymyslet námět pro neotřelý žebříček). A i v této komunikaci by nám mohly facebookové stránky výrazně pomoci.

Na závěr bychom vás chtěli znovu ujistit, že plány do budoucna jsou hrdinné a zahrnují minimálně dva příspěvky každý týden a kromě facebooku možná, možná i vytvoření YouTube kanálu, kde bychom ukájeli své exhibicionistické choutky a uváděli živé reakce na nejzajímavější nová videa z filmového světa (nebojte, na svlékání určitě nedojde). Ale neradi bychom přehnaně fantazírovali, nechme se všichni překvapit.

K prvním narozeninám tímto přejí a za čtenářskou přízeň děkují:
Jan Mikeš aka Spike17
Robert Krčmář aka Ruprechtos
Ondřej Toužimský aka Ondřej
Jakub Plášek aka vteco
Vlastimil Musel aka Argoe
Petr Veinhauer aka FilmManiac95
Jakub Vopelka aka lamps

Komentáře

Další oblíbené články

TÉMA: Nešťastné remaky a pokračování - Halloween - část 2/2

ŽEBŘÍČEK: TOP 10 maďarských filmů

TÉMA: Na pouti s Davidem Lynchem: Mazací hlava - Noční můra či sen o naději?

RECENZE: Boyka: Undisputed IV - Scott Adkins s Bohem proti všem