RECENZE: The Vietnam War - Úžasný dokument o tragickém konfliktu


Válka ve Vietnamu. Každý o ní určitě slyšel a téměř každý viděl alespoň jeden hollywoodský snímek, který právě pod toto tematické zastřešení zavítal. A že jich za ta léta vzniklo. Apokalypsa, Lovec jelenů, Četa, Olověná vesta, Údolí stínů a ostatně i Forrest Gump - všechno díla, jejichž zhlédnutí i naprosto nezainteresovaným divákům napoví, že bojovat s partyzánskými žluťásky uprostřed nevlídné džungle bylo pro americké mariňáky peklem na zemi, z něhož si odnesli doživotní psychické následky. Unikátní sedmnáctihodinový dokument s jednoduchým názvem The Vietnam War vám nyní může povědět mnohem, mnohem více.

Já sám patřím dlouhodobě k lidem, které daná problematika velmi zajímá, a už dlouho jsem se toužil o desetiletém vojenském konfliktu v Jihovýchodní Asii dozvědět něco nad rámec sdělení zmíněných filmů (k čemuž jsem měl výbornou příležitost po objevení kurzu o vietnamské válce na vysoké škole, ale má studijní výkonnost mi umožnila navštívit pouze první ze série přednášek). Považuji se za oddaného milovníka zámořské kultury, která právě v šedesátých a sedmdesátých letech procházela klíčovou obměnou ve sférách umění (tzv. Nový Hollywood), společenských nálad (hippies a Woodstock, eskalující rasismus) a politických postojů (atentát na Kennedyho, učení Martina Luthera Kinga, lživá Nixonova administrativa a Watergate), přičemž právě americké angažmá v občansky rozděleném Vietnamu proplouvá celou touto etapou jako hlavní strůjce či výhružný stín většiny významných událostí. A navíc jsem také zapáleným fanouškem tehdejší rockové scény, kterou považuji za to nejlepší, co nám populární hudba v minulém století mohla nabídnout (a v tom současném už může jen v pokoře závidět).

Vyčerpávající dokumentární série z dílny Kena Burnse a Lynn Novick má nemalá očekávání dalece předčila. Nejenže mi totiž přinesla podrobný obrázek právě oné americké etapy, kterou jsem výše nastínil, ona dokázala sestavit obdivuhodně komplexní, strhující a lidský příběh jednoho nevelkého, nenápadného národa, jehož houževnatost a hrdost ukázaly největší demokracii světa její bolavé slabiny a nekompetentnost jejího počínání vůči ostatním.
Do oněch sedmnácti hodin a deseti epizod je vtěsnáno neuvěřitelných 160 let faktografické historie, díky čemuž lze samotný titulní konflikt v jeho průběhu i závěru chápat v mnohem širších ideologických souvislostech a rozumět motivacím obou znepřátelených táborů. První epizoda mapuje období mezi lety 1858 až 1961, vysvětluje novodobé dějiny Vietnamu jako francouzské kolonie, popisuje jeho boj za nezávislost v padesátých letech a podporu liberálních Spojených států a stručně vypráví životní cestu jistého Ho Či Mina, který se posléze stává hnacím motorem komunistického převratu. Další epizody již detailně rozpitvávají krátké časové úseky, během nichž dochází k postupnému zapojování USA do boje proti rostoucímu komunismu v zemi, nasazení pozemních bojových jednotek, nekonečnému oddalování konce války a kupení následků, které boj zanechává na vojácích i nespokojených (USA) nebo vysloveně trpících (Vietnam) občanech. Závěrečná epizoda pak popisuje vývoj americko-vietnamských vztahů a myšlení o strašlivé válce od jejího skončení až do současnosti.

Neutralita je jedním z hlavních trumfů protřelých dokumentaristů. Na natáčení byla pozvána celá řada amerických i vietnamských pamětníků, kteří se války v různých úlohách účastnili (mariňáci, bojovníci Vietkongu a jihovietnamské armády, zdravotníci, žurnalisté, pozůstalí, diplomaté, civilisté). Jejich vyprávění přitom není otázkou několikaminutového zavzpomínání na jejich určitý zážitek, nýbrž komplexním vyjádřením vlastního názoru na průběh války, respektive jejich osobním chronologickým příběhem, k němuž se seriál vrací v celém průběhu, takže k některým vypravěčům divák svým způsobem přilne (doktor, který strávil pět let v zajetí; mariňák, který přežil těžké zranění a po návratu se účastnil protiválečných demonstrací). Jejich příspěvky samozřejmě doplněny komentářem ve třetí osobě (Peter Coyote), jenž celý tok informací spojuje a vysvětluje.
Asi ani není třeba podotýkat, jak umí být podobný přístup vysoce emocionální a oslovující. O to více, když tvůrci mají k dispozici takové množství autentických záběrů a archivního materiálu, které dokáží soudržně uspořádat, prolínat a ozvučit. Seriál opravdu není výjimečný pouze obsahem sdělených informací, ale právě perfektním uspořádáním celku i jednotlivých částí. Každá epizoda začíná nějakou myšlenkově přesahující řečí či koláží s vyobrazenými událostmi, které mají diváka dostat do polohy, jaké si následně předkládané informace žádají. Ano, v tomto ohledu je dokument manipulativní, ale jen blázen může předpokládat, že nějaký podobně rozsáhlý autorský projekt může být někdy okleštěn výhradně na faktografické údaje. Burns i Novick rovnoměrně usilují o dvě věci - podat pravdivý historický report, k čemuž vydatně slouží uvolněné nahrávky soukromých hovorů amerických prezidentů Kennedyho, Johnsona a Nixona, a znázornit válku ve Vietnamu tak, jak ji vnímá drtivá většina lidí, která s ní měla v té době co do činění -  jako tragickou kapitolu dějin obou národů, jako výpověď o neopodstatněném lidském strádání a bezdůvodném umírání, jako selhání nezpochybnitelné demokracie, jejíž autorita má své pevně dané meze, jako odmítání vlastního pochybení a odpírání pocitu zodpovědnosti.
Nedokážu si představit, že by takový projekt vůbec mohl dopadnout lépe. Bezprostředně po dokoukání mám pocit, že tvůrci nevynechali jediné téma, které mě před zhlédnutím zajímalo a které by pomohlo celý ten kolosální řetězec událostí a aktérů, od řadového vojáka až po nejvyšší vládní činitele a generály, ještě lépe stmelit a objasnit. K naprosté dokonalosti možná schází více informací z dění v komunistické Hanoji, která vedla válku s demokratickým Jižním Vietnamem a USA, což se ale pochopitelně omlouvá pro nedostatek tamních zdrojů - pravidelné přepínání mezi událostmi v Americe a všech částech Vietnamu přesto dospívá k náležitému efektu a ohromné dynamice seriálu. The Vietnam War vás zahltí velkými myšlenkami a zjištěními, obměkčí jímavými lidskými osudy padlých i přeživších a v závěru ujistí, že přátelství, respekt a loajalita musí zůstat hlavními doménami světové politiky. Formálně opulentní a cílevědomý dokument, který se nebojí kritizovat nespravedlnost. Škoda, že podnět k jeho natočení musel nastat.

P.S. Soundtrack si zaslouží vlastní list na Spotify, to je nesmrtelná nádhera.

95%

The Vietnam War
USA, 2017, 16 h 30 min

Komentáře

  1. Ahoj, jaký kurz na vysoké škole umožňuje dozvědět se více o Vietnam war? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Brně na filozofický se vypisuje každej semestr Válka ve Vietnamu ;)

      Vymazat

Okomentovat

Další oblíbené články

ŽEBŘÍČEK: TOP 10 maďarských filmů

TÉMA: Nešťastné remaky a pokračování - Halloween - část 2/2

RECENZE: Brimstone - Syrová westernová lahůdka pro silné žaludky

RECENZE: The Nagano Tapes - Zlatí hoši ještě jednou